فهرست مطالب

تصویر سلامت - سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1402)

مجله تصویر سلامت
سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • وحیده زارع گاوگانی * صفحات 161-165

    در نظام سلامت، برای مدیریت بهتر مراقبت سلامت، خدمات سلامت را سطح بندی کرده اند. منظور از سطح بندی خدمات، ارایه خدمات به شکل زنجیره ای و پویا است تا اگر به شکل مرتبط یکی از مراجعان یک محیط تخصصی به خدمات تخصصی تری نیاز داشت که در آن مرکز امکان ارایه آن موجود نیست واحد فوق بیمار را به واحد مرتبط دیگری در همان سطح یا سطح بالاتر که ارایه کننده آن نوع خدمت تخصصی تر است ارجاع دهد. این زنجیره خدمت رسانی را در نظام سلامت نظام ارجاع می نامند (1). نظام ارجاع در سیستم سلامت یک ارتباط نزدیک بین سطوح سلامت و فرد خدمت گیرنده سلامت را تضمین می کند (2، 3).
    با نظام ارجاع می توان برای گرفتن نظر کارشناسی/تخصصی دوم برای بیمار، خدمات تخصصی و درمان بهتر بیمار اقدام کرد همچنین این کار موجب کاهش هزینه ها، مدیریت زمان و جلوگیری از اتلاف وقت بیمار و پرسنل و کاهش تقاضا برای خدمات سلامت القایی خواهد شد (1).
    در حال حاضر سیستم سلامت ایران دستورالعمل مشخص و شفاف در خصوص جریان اطلاعات سلامت برای بیماران ندارد. اگر چنانچه بیمار با نیاز اطلاعاتی (سوال تخصصی) در مورد سلامت خود مواجه شود به چه منبعی (فرد یا سرویس) باید مراجعه کند؟ براساس شواهد اولین منبع اطلاعاتی برای بیماران پزشکی معالج وی است (4). اگر پزشک در لحظه ویزیت یا مراقبت پزشکی به هر دلیلی نتواند سوالات بیمار را به طور کامل و کافی پاسخ دهد آیا او را به فرد یا منبع اطلاعاتی دیگری ارجاع می دهد؟ آیا کتابخانه های مراکز درمانی در این خصوص برنامه تعریف شده ای برای پاسخگویی به نیاز اطلاعاتی بیماران دارند؟ اگر بیمار یا همراه وی به کتابخانه مراکز درمانی مراجعه نمایند می توانند نیاز اطلاعاتی خود را به طور مبتنی بر شواهد و صحیح دریافت کنند؟ آنچه روشن است در سیستم سلامت فعلی ایران هیچ رویکردی برای ارایه خدمات اطلاعاتی به بیمار و ارجاع بیمار به منابع قانونی برای پاسخگویی به سوالات بیماران پیش بینی نشده است. تجویز اطلاعات (5) و اطلاع درمانی (6، 7)، آموزش بیمار (8)، مشاوره اطلاعاتی (9) و اطلاعات مشتریان سلامت (10) رویکردهایی هستند که تلاش کرده اند راهی برای ارایه و دسترس پذیر نمودن اطلاعات پزشکی به بیماران و عموم مردم در نظام سلامت باز کنند. اما هیچ کدام آنها جریان اطلاعات پزشکی ضروری بیمار در لحظه مراقبت کشور ما را تضمین نمی کنند، چون هیچ کدام به عنوان یک برنامه رسمی ضروری در سیستم سلامت تعریف نشده اند. تا زمانی که سیستم سلامت کشور اهمیت ارایه اطلاعات مبتنی برشواهد بر بیماران را در قالب نظام ارجاع اطلاعات سلامت در اولویت های خود نپذیرد هیچ کدام از این راهکارها نمی توانند حقوق بیماران به اطلاعات را در نظام سلامت تضمین نمایند. واقعیت این است که پزشکان وقت کافی برای ارایه اطلاعات و آموزش بیماران ندارند. بسیاری از سوالات بیماران جواب داده نمی شود، پزشکان وقت کافی صرف بیمار نمی کنند، و بیمار درک درستی از بیماری خود نمی تواند داشته باشد (11). لذا، ضرورت اجتناب ناپذیر و مهم این است که قوانین و مقرراتی برای تضمین ارایه اطلاعات به بیمار و نظام ارجاع اطلاعاتی در سیستم سلامت باید تعریف شود. وقتی پزشک در زمان ویزیت پزشکی نیاز اطلاعاتی بیمار را درک می کند باید او را به فرد یا جای مطمین و تخصصی برای کسب اطلاعات ارجاع نماید. اگر کتابخانه، بخش اطلاع رسانی بیمارستان یا مرکز درمانی از پاسخ دهی به نیاز اطلاعاتی براساس شواهد پزشکی قادر نباشد بتواند او را به سطح بالاتر که توانایی پاسخ دهی دارد ارجاع نماید. به طوری که بیمار سوال اطلاعاتی خود را با موثق ترین و قابل فهم ترین اطلاعات ممکن پاسخ یابد، این کار را نظام ارجاع اطلاعاتی در سیستم سلامت می گویند.
    اگر راهنماهای بالینی در مورد نظام ارجاع اطلاعاتی راهنمایی شفافی را فراهم نمایند، جریان اطلاعات به بیمار به طور کارا و موثر انجام می گیرد. وقتی پزشکان از نظام ارجاع اطلاعاتی برای آگاهی بیمار و آگاهی رسانی به بیمار استفاده نمایند روند درمان و بهبود بیماری، بازخورد از بیمار و بازخورد به بیمار بهتر مدیریت می شود و نیز اجرای نظام ارجاع در سیستم سلامت آگاهانه، با امنیت و سالم تر خواهد بود. نظام ارجاع اطلاعاتی می تواند جریان صحیح اطلاعات به بیماران در سیستم سلامت را ضمانت نماید. به وسیله ارایه اطلاعات مبتنی بر شواهد به بیمار در سطوح مختلف کنترل هزینه های ناخواسته و اضافه (12)، بستری های مجدد و غیر ضروری، مرگ و میر ناشی از خطای بیمار (13)، عرضه و تقاضای خدمات القایی، سرگردانی بیماران در سطوح مختلف خدمات سلامت مدیریت می شود. نظام ارجاع اطلاعاتی فقط مختص بیمار نیست تمام انواع خدمات اطلاعاتی در مراکز اطلاعاتی و کتابخانه ها چه برای پزشکان، دانشجویان، محققین، زنان،عموم مردم، بیماران و مشتریان خاص می تواند با نظام ارجاع و سطح بندی خدمات اطلاعاتی بهبود یافته و بهتر مدیریت شود.
    لازم است منشوری در مورد نظام ارجاع اطلاعاتی در سیستم سلامت مدون شود. پزشکان متخصص، متخصصین اطلاعات سلامت از بین دانش آموختگان دکتری کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی در ارتباط با هم می توانند این امر مهم را اجرا نمایند. نظام ارجاع اطلاعاتی سلامت در محیط آنلاین و در صورت نیاز در محیط فیزیکی بدون صرف هزینه های کلان می تواند با اتکا به نیروی متخصص پزشکی و اطلاع رسانی پزشکی موجود در سیستم سلامت اجرا شود.

    کلیدواژگان: ارجاع و مشاوره، اطلاعات سلامت مشتریان سلامت، توزیع اطلاعات، خدمات اطلاعاتی، ارجاع اطلاعاتی، پزشکی از را ه دور
  • علیرضا حیدری *، سکینه بیگم کاظمی، محمدجواد کبیر، زهرا خطیرنامنی، محمدمهدی زرگران، منصوره لطفی، سجاد معینی، زهرا شرکت اردبیلی صفحات 166-178
    زمینه

    خشونت محل کار در نظام بهداشتی و درمانی به یک موضوع مهم در سیاست گذاری در سال های اخیر تبدیل شده و به عنوان یکی از مهم ترین و پیچیده ترین مسایل نظام مطرح می باشد. با توجه به عدم انجام مطالعه ای مشابه در استان گلستان، این مطالعه با هدف تعیین میزان مواجهه با خشونت محل کار علیه پرستاران و عوامل مرتبط با آن انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی، در بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی گلستان در سال 1400 انجام شد. 293 نفر از پرستاران، پس از نمونه گیری به روش طبقه ای تصادفی وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده ها، متغیرهای دموگرافیک و شغلی و همچنین پرسشنامه خشونت محل کار بود و با کمک روش های آمار توصیفی و آزمون های من- ویتنی، اسپیرمن، کروسکال-والیس و کای اسکویر در نرم افزار SPSS-23 در سطح معناداری 0/05 تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین سنی پرستاران شرکت کننده در مطالعه 7/16 ±33/93 سال و میانگین سابقه کار آنها 6/32 ±9/82 سال بود. 82/6 درصد زن و بقیه مرد بودند. میزان شیوع خشونت محیط کار در مدت یکسال 86 درصد بود. خشونت های روانی و فیزیکی به ترتیب با فراوانی 79/5 درصد و 42/7 درصد دارای بیشترین رخداد بودند. 57/7 درصد پرستاران، خشونت ایجاد شده را گزارش نکرده بودند. در مقابل این خشونت ها، بیشترین واکنش پرستاران مورد مطالعه دعوت کردن مهاجم به آرامش، در میان گذاشتن موضوع با همکاران و عدم اقدام خاص به ترتیب با فراوانی 42/3 درصد، 23/5 درصد و 19/5 درصد بود. بین خشونت فیزیکی با متغیر جنسی پرستاران (0/024= P) و بخش خدمتی (0/003= P) ارتباط معناداری مشاهده شد. خشونت جنسی نیز با بخش خدمتی پرستاران (0/046= P) ارتباط معناداری داشت. بین خشونت نژادی با متغیر جنسی (0/001= P)، بخش خدمتی (0/028= P) و شیفت کاری (0/005= P) رابطه معناداری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج، میزان شیوع خشونت محیط کار بطور کلی در مدت یکسال میزان بالایی داشت، ولی اکثر پرستاران خشونت ایجاد شده را گزارش نکرده بودند. بنابراین، سیاست گذاران درمانی و مدیران بیمارستانی باید ارتقا مهارت های ارتباطی پرستاران، تدابیر امنیتی، آموزش کارکنان درباره مدیریت خشم و کاهش فشار کاری پرستاران را مد نظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: خشونت محل کار، بیمارستان ها، پرستاران
  • سجاد دلاوری، امید براتی، سید رضا نجیبی، جواد شاه محمدی، پرنیا نیک منش، سیده مریم نجیبی *، سمیه دلاوری صفحات 179-192
    زمینه

    دانشجویان و دانش آموختگان رشته مدیریت سلامت مدیران آینده حوزه سلامت خواهند بود. ارتقاء توانمندی مدیران نظام سلامت به عنوان یکی از ارکان اصلی سازمان های ارایه دهنده خدمات سلامت برای تامین نیازهای بخش سلامت جامعه لازم و ضروری است. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی شایستگی های کلیدی مورد نیاز دانش آموختگان مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی به عنوان مدیران آینده نظام سلامت انجام پذیرفت.

    روش کار

    این مطالعه در سه گام با استفاده از متد تحلیل محتوا، دلفی و تحلیل عاملی انجام شد. در مرحله اول برای تعیین مهارت های مورد نیاز مشاغل مدیریتی در نظام سلامت از مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته و متعامل استفاده شد و داده ها براساس روش تحلیل محتوا تحلیل شدند. حجم نمونه 14 نفر از خبرگان حوزه سلامت بودند. در مرحله دوم، برای ایجاد اجماع در مورد مهارت ها مطالعه دلفی طراحی شد. مشارکت کنندگان به 44 مهارت مستخرج از مصاحبه ها از طریق طیف لیکرت سه امتیازی از مخالف تا موافق (از 1 تا 3) نمره دادند. سپس از طریق تحلیل عاملی مهارت های مورد نظر به چندین گروه مولفه تقسیم گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه تعداد 44 مهارت کلیدی مورد نیاز مدیران و دانش آموختگان رشته مدیریت خدمات بهداشتی- درمانی در نظام سلامت در قالب 10 مولفه شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    هزینه و منابعی که برای تربیت دانش آموختگان رشته مدیریت خدمات بهداشتی- درمانی تخصیص می یابد باید مبتنی بر نیاز اشتغال و فضای کاری باشد و مهارت های شناسایی شده در زمره مهم ترین آموزش های آنان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شایستگی، مدیریت خدمات سلامت، دلفی
  • علی موصلی، رحیم خدایاری، جلال عربلو، شبنم قاسمیانی، زهرا مستانه، گیسو علیزاده * صفحات 193-208
    زمینه

    مصرف دخانیات پنجمین عامل خطر بیماری های غیر واگیر در کشور است. هدف از این مطالعه تحلیل سیاست ها و اقدامات کنترل دخانیات در ایران طی جهار دهه گذشته (1362-1400) می باشد.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه کیفی به منظور تحلیل سیاست به صورت گذشته نگر است که در سال 1400 با استفاده از طرح مطالعه موردی براساس چارچوب مثلث تحلیل سیاست والت و گیلسون به تحلیل محتوای سیاست های کنترل دخانیات در ایران پرداخته است. داده ها با استفاده از اسناد سیاستی و قانونی جمع آوری و با استفاده از تحلیل اسنادی، تحلیل شدند. از نرم افزار MAXQDA 11 برای دسته بندی و تحلیل یافته ها استفاده گردید.

    یافته ها

    محتوای سیاست ها شامل قیمت گذاری و اخذ مالیات در جهت کاهش تقاضا برای دخانیات، جلوگیری از قرار گرفتن افراد در معرض دود حاصل از دخانیات، تنظیم محتویات فرآورده های دخانی و مقررات مربوط به افشای اطلاعات درباره مواد دخانی، بسته بندی و برچسب گذاری فرآورده های دخانی، آموزش، اطلاع رسانی و آگاه سازی عمومی، تبلیغ، ترویج و پشتیبانی مالی دخانیات، اقدامات کاهش تقاضا در مورد وابستگی و ترک مصرف دخانیات، تجارت غیرقانونی فرآورده های دخانی، فروش به افراد صغیر و توسط آن ها، حمایت مالی از فعالیت های جایگزین عملی از نظر اقتصادی و تحقیقات، نظام پایش و ارزشیابی و تبادل اطلاعات می باشد.

    نتیجه گیری

    تقویت ظرفیت های کنترل دخانیات در دولت و تدوین یک استراتژی ملی و نقشه راه شفاف و منسجم برای کنترل دخانیات شامل مکانیسمی برای همکاری بین بخشی موثر بین بازیگران مختلف می تواند به کاستن از تضاد منافع بین بازیگران درگیر و مشخص کردن جهت گیری کلی کشور در زمینه کنترل دخانیات و پیشرفت آن در آینده کمک نماید.

    کلیدواژگان: کنترل دخانیات، سیاست گذاری سلامت، تحلیل سیاست گذاری سلامت
  • تورج هاشمی نصرت آباد، مجید محمود علیلو، زهرا یوسفی کله خانه * صفحات 209-221
    زمینه

    اختلال اضطراب بیماری یکی از اختلالات شایع روان پزشکی است. با وجود شیوع بالای این اختلال مطالعات کم و ناشناخته های فراوانی درباره آن وجود دارد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تجارب آسیب زای دوران کودکی، سبک دلبستگی و باورهای شناختی در نشانه های اختلال اضطراب بیماری انجام شده است.

    روش کار

    در این پژوهش توصیفی- مقطعی تعداد 395 (71 پسر، 324 دختر) نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز در مقطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل شاخص وایتلی برای سنجش اضطراب بیماری، پرسشنامه باورهای فراشناختی، چک لیست تجارب آسیب زای زندگی برای ارزیابی تجارب آسیب زای دوران کودکی و پرسشنامه ی تجارب در روابط نزدیک- فرم تجدیدنظر شده برای ارزیابی دلبستگی استفاده شدند. پس از اخذ مجوزهای لازم و همچنین بررسی معیارهای ورود و خروج، شرکت کنندگان به تکمیل پرسشنامه ها اقدام نمودند.

    یافته ها

    میانگین سنی پسران 27/2 با انحراف استاندارد 8/54 و میانگین سنی دختران 25/24 با انحراف استاندارد 6/84 بود. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد تجارب آسیب زای دوران کودکی 0/289 (0/01>p)، دلبستگی اضطرابی 0/402 (0/01>p) و باورهای فراشناختی 0/418 (0/01>p) همبستگی مثبت و معنی دار با اضطراب بیماری دارند. نتایج رگرسیون چندگانه به روش هم زمان نشان داد که متغیرهای پژوهش 29 درصد از تغییرات نشانه های اختلال اضطراب بیماری را به طور معنی داری پیش بینی می کنند و تجارب آسیب زای دوران کودکی، دلبستگی اضطرابی و باورهای فراشناختی به ترتیب با ضرایب بتای 0/22، 0/18 و 0/27 قادر هستند تغییرات مربوط به نشانه های اختلال اضطراب بیماری را به صورت معنی داری پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    عوامل مختلف بین فردی و فراشناختی می تواند در ایجاد نشانه های اختلال اضطراب بیماری نقش داشته باشد لیکن مطالعات مختلفی نیاز است تا نقش رویکردهای مختلف را در قالب روابط علی-ساختاری بررسی نموده و همچنین مطالعات کارآزمایی جهت تدوین پروتکل های درمانی انجام شود.

    کلیدواژگان: تجربیات نامطلوب دوران کودکی، سبک دلبستگی، باورهای فراشناختی، هیپوکوندریا
  • مهدی حسین نژاد، ناصر حمیدی * صفحات 222-237
    زمینه

    اهمیت مدل سازی رشد واحدهای فناور برای مراکز رشد، در کاهش هزینه های مراکز رشد فناوری و شناسایی مسیر بهینه سیاست گذاری توسعه فناوری در دانشگاه ها می باشد. شناخت عوامل تاثیرگذار در رشد واحدهای فناور، به مراکز رشد کمک می کند به عنوان محیط میزبان رشد فناوری به طور کارآمدتری از رشد شرکت های دانش بنیان و تکامل و پیشرفت کارآفرینان دارای نوآوری حمایت کنند. هدف این مطالعه مدل سازی رشد واحدهای فناور برای مراکز رشد فناوری سلامت ، متناسب با مناطق کم برخوردار است.

    روش کار

    مطالعه کنونی یک پژوهش کیفی- روایتی براساس مدل سازی ساختاری - تفسیری ISM است. در این مقاله داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 31 نفر از مدیران مراکز رشد، مدیران واحدهای مستقر در مراکز رشد و صاحب نظران حوزه کارآفرینی سلامت- که بر اساس روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب- و در سه مرحله کدگذاری مقوله های اصلی و فرعی شناسایی و استخراج شدند. سپس با استفاده از روش مدل سازی ساختاری- تفسیری ISM روابط مابین مولفه های تحقیق مشخص گردید.

    یافته ها

    براساس نتایج ISM «مدل سازی رشد واحدهای فناور برای مراکز رشد فناوری سلامت ، متناسب با مناطق کم برخوردار» 8 مقوله از 25 مولفه استخراج شده از 213 کد گزاره های کلامی، در سه سطح طبقه بندی گردیدند. در سطح اول رشد واحدهای فناور؛ در سطح دوم زیرساخت ها و رشد برنامه ریزی شده و در سطح سوم شاخص های زیرساخت بیرونی، زیرساخت درونی، برنامه پذیرش، برنامه رشد، برنامه خروج قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    این پژوهش توانسته است چارچوب و روابط متغیرهای موثر بر رشد واحدهای فناور در مراکز رشد فناوری سلامت ، دانشگاه های مناطق کم برخوردار (دانشگاه های تیپ 2 و 3) را شناسایی نماید و برای اولین بار رابطه زیرساخت درونی را به عنوان یک متغیر مستقل معرفی نماید که بیانگر تاثیر در پوشش ضعیف زیرساخت های منطقه ای می تواند باشد.

    کلیدواژگان: کار آفرینی، مرکز رشد فناوری، واحدهای فناور، مدل رشد (انکوباسیون)
  • فایزه بشیری، مهدی امرایی، فرزاد فرجی خیاوی * صفحات 238-246
    زمینه

    در کشورهای در حال توسعه سرطان ها روند رو به افزایشی دارند که در ایران بعد از بیماری های قلبی- عروقی و حوادث و تصادفات، سرطان سومین علت مرگ و میر است. هزینه های تشخیص و درمان سرطان ها فشارهای مالی سنگینی بر سیستم های بهداشت و درمان کشورها وارد می کند که نیازمند سنجش و ارزیابی های مالی دقیق است. لذا این مطالعه با هدف تعیین هزینه های مستقیم پزشکی بیماران سرطانی تحت عمل جراحی در بیمارستان های آموزشی اهواز انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی در شش ماهه اول سال 1400 انجام شد. جامعه ی پژوهش شامل بیماران مبتلا به سرطان بود که برای درمان در بیمارستان های آموزشی اهواز مورد عمل جراحی قرار گرفته بودند. جمع آوری داده ها از طریق بررسی پرونده های بالینی این بیماران انجام گرفت که برای توصیف داده ها از شاخص های آمار کمی مانند فراوانی، میانگین، انحراف معیار و نیز جداول استفاده شد. علاوه بر آن از شاخص های آمار تحلیلی مانند آزمون تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی با نرم افزار SPSS22 استفاده شد.

    یافته ها

    با توجه به نتایج مطالعه میانگین هزینه های کلی سرطان 77.994.903 ریال با انحراف معیار (111.224.332 = SD) محاسبه شد. پرهزینه ترین سرطان، سرطان کولورکتوم با میانگین 193.558.434 ریال با انحراف معیار (266.162.757 = SD) و کم هزینه ترین سرطان، سرطان پانکراس با میانگین 29.284.226 ریال با انحراف معیار (23.057.425 = SD) بود. همچنین بر اساس یافته ها بین نوع سرطان (p=0/000) و طول مدت بستری (p=0/041) با هزینه ی بستری رابطه ی مستقیم معنی دار مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    هزینه های اقتصادی درمان همه انواع سرطان بسیار سنگین است. هر گونه مداخله درمانی و مدیریتی که بتواند هزینه های درمان سرطان یا طول مدت درمان را کاهش دهد، سهم فراوانی در کاهش آلام بیماران، بهبود کیفیت زندگی آن ها و کاهش هزینه های تحمیلی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: هزینه های مراقبت بهداشتی، هزینه و تحلیل هزینه، هزینه های مستقیم پزشکی، سرطان، جراحی عمومی
  • زهرا فتحی فر، فاطمه قربان زاده، زهرا سعیدی، رضا فردوسی * صفحات 247-259

    برنامه های کاربردی گوشی های هوشمند به عنوان ابزاری برای ارایه ی اطلاعات مرتبط با سلامت به افراد مطرح شده اند و اهمیت این مساله در مورد برنامه های مرتبط با بارداری نسبت به سایر موضوعات بهداشتی و پزشکی قابل ملاحظه است. این مطالعه با هدف بررسی ویژگی های برنامه های کاربردی تلفن همراه فارسی و انگلیسی مرتبط با بارداری انجام شد.مطالعه به صورت مروری بر روی برنامه های کاربردی تلفن همراه فارسی و انگلیسی مرتبط با بارداری، در سال 1401 انجام شد. جستجو در فروشگاه برنامه های کاربردی تلفن های همراه ایرانی (بازار) و Google Play انجام شد. کلیدواژه های جستجو شامل "بارداری"، "زنان باردار" و معادل انگلیسی آنها "pregnancy "و "pregnant" بود. برنامه ها پس از شناسایی و استخراج موارد تکراری با معیارهای ورود و خروج مطابقت داده شدند و برنامه های انتخاب شده نصب و مورد بررسی قرار گرفتند. برای هر برنامه ی کاربردی، اطلاعات استخراجی شامل نام برنامه، میزان رضایت کاربران و ویژگی های کلی و اطلاعاتی که برنامه به کاربر ارایه می دهد، بود.مجموع برنامه های بازیابی شده 416 مورد بود که در نهایت، 63 برنامه برای بررسی و استخراج ویژگی ها انتخاب شد. بررسی ویژگی های برنامه های کاربردی گوشی های همراه نشان داد که اطلاعات مربوط به زایمان و بارداری (شامل محاسبه ی زمان انقباضات و حرکت های جنین، علایم و نشانه های مربوط به بارداری و پیش بینی زمان زایمان)، محدودیت های این دوران (شامل باید و نبایدهای رفتاری، رابطه ی جنسی و محدودیت های آن، ممنوعیت مصرف سیگار و الکل، محدودیت های زیبایی و آرایشی و محدودیت های دارویی)، ابزارهای پایش و کنترل گرها (شامل محاسبه ی شاخص توده ی بدنی، کنترل وزن مادر در دوره ی بارداری، کنترل و پایش فشار خون) و آموزش و نیازهای تغذیه ای (ارزش غذایی غذاها و مواد مصرفی، منع مصرف مواد غذایی، ویتامین ها و محدودیت مصرف آنها، دستور پخت غذاهای مختلف) مهم ترین اطلاعاتی هستند که برنامه ها در اختیار کاربر قرار می دهند.استفاده از برنامه های کاربردی تلفن همراه این پتانسیل را در خود دارد که بخشی از نیازهای اطلاعاتی و روانی خانم های باردار را پاسخگو باشد. بررسی ویژگی های برنامه های موجود در حوزه بارداری نشان داد که این برنامه ها با اهداف مختلف حجم عظیمی از اطلاعات مرتبط در اختیار خانم های باردار قرار می دهند که مطابقت با نیاز کاربر نهایی و ایجاد چارچوب اصولی برای این برنامه ها باید در صدر اولویت های طراحی این برنامه ها قرار گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه های کاربردی، تلفن همراه، سلامت همراه، بارداری، زنان باردار، خودمراقبتی
  • سپهر متانت، فاطمه کاظمی، شبنم افراز، مهدیه حیدری * صفحات 260-274

    مراقبت های بهداشتی اولیه در زمان وقوع بحران بهداشتی می توانند دچار اختلال شوند. در این شرایط فناوری پزشکی از راه دور، می تواند ارایه خدمات بهداشتی را تسهیل کند. هدف پژوهش حاضر شناسایی کاربردهای پزشکی از راه دور در مراقبت های بهداشتی اولیه هنگام وقوع بحران ها می باشد.این پژوهش با روش مرور حیطه ای انجام شد. کلیه مطالعات به صورت نظام مند در پایگاه های اطلاعاتی «SID»، «MEDLINE» ،«PubMed» ، «Embase»، «Web of Science» و «Magiran» با کلیدواژه های مناسب در سه گروه «دورا پزشکی»، «مراقبت های بهداشتی اولیه» و «بحران های سلامت» جستجو و به تعداد 2949 مطالعه غربالگری شدند. تعداد 76 مطالعه شرایط ورود به پژوهش را داشتند. در نهایت، مطالعات با روش تحلیل چهارچوبی در نرم افزار MAXQDA تحلیل شدند. تعداد 47 کاربرد برای پزشکی از راه دور در مراقبت های بهداشتی اولیه در شرایط بحرانی به دست آمد که در 6 حیطه شامل مشاوره از راه دور، آموزش الکترونیکی، پایش از راه دور، منبع اطلاعات پزشکی، تصمیم یاری و خود مدیریتی بیماران طبقه بندی گردید. از پرتکرارترین کاربردهای پزشکی از را دور می توان ویزیت های غیر حضوری، مشاوره بیماران، آموزش بیماران در منزل، غربالگری توسط ارایه دهنده ، خود مدیریتی در بیماری کووید 19، حمایت های روانی و اجتماعی بیماران را نام برد.فناوری پزشکی از راه دور امکان کنترل و مدیریت بحران های ایجاد شده در زمینه بهداشت و درمان را تسهیل می کند و با بهبود دسترسی، ارتقا تعاملات بین متخصصین مناطق روستایی و مراکز شهری، کاهش هزینه ها، کاهش مرگ و میر و ناتوانی؛ مزایای اجتماعی-اقتصادی برای بیماران، ارایه دهندگان و سیستم سلامت را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: بحران، مراقبت های بهداشتی اولیه، پزشکی از راه دور(تله مدیسین)
  • ابراهیم عبدالله پور *، یحیی سلیمی، گلناز واثقی صفحات 275-287
    زمینه

    شواهد موجود، همراهی طولانی مدت کووید-19 و سایر سویه های آن با زندگی انسان را قابل پیش بینی ساخته است. مطالعات مختلف، عوامل متفاوت و در بعضی موارد متناقضی را به عنوان عوامل تعیین کننده طول مدت بستری بیماران مبتلا به کووید-19 مطرح کرده اند. مطالعه حاضر با هدف شناسایی عوامل مرتبط با طول مدت بستری در بخش ICU طراحی شده است.

    روش کار

    مطالعه ی حاضر داده های مربوط به بیماران 1 تا 97 ساله مبتلا به کووید-19 ثبت شده در نظام ثبت کووید-19 اصفهان را به صورت گذشته نگر مورد آنالیز قرار داده است. داده های آن دسته از بیماران مبتلا به کووید-19 (453 نفر) که در زمان ترخیص زنده بودند در مطالعه حاضر مورد آنالیز قرار گرفتند. اطلاعات مربوط به یافته های آزمایشگاهی، داده های بالینی و بیماری های همراه گردآوری شد. در آنالیز خام از آزمون های تی تست، همبستگی و آنالیز واریانس استفاده شد. از مدل رگرسیون خطی برای تعیین فاکتورهای مرتبط با طول مدت بستری و اهمیت آنها استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین انحراف معیار(SD) روزهای بستری در بخش مراقبت های ویژه 64/ 0 (39/ 2) بود. مقادیر بیشتر از نرمال INR، هموگلوبین و کراتینین به طور متوسط مدت زمان بستری در ICU را به ترتیب 45/ 2 (p=0/001) ، 3/82 (p<0/001) و 0/72(p<0/001) روز افزایش دادند. از بین بیماری های زمینه ای، وجود سایر بیماری های تنفسی به طرز معنی داری میانگین مدت زمان اقامت در بخش ICU را 5/ 1 روز افزایش داد (p=0/024). ضرایب رگرسیونی استاندارد شده نیز نشان داد که مقادیر بیشتر از نرمال هموگلوبین و همچنین افزایش مقادیرWBC مهم ترین متغیرهای پیش بینی کننده ی طول مدت بستری در بخش ICU بودند.

    نتیجه گیری

    مقادیر بیشتر از نرمال هموگلوبین و همچنین افزایش مقادیر WBC مهم ترین متغیرهای پیش بینی کننده ی طول مدت بستری در بخش ICU هستند. یافته های مطالعه حاضر می تواند در تصمیم گیری های متخصصین برای کاهش مدت زمان بستری در بخش ICU و کمک به تشخیص موارد بحرانی تر کمک کننده باشند.

    کلیدواژگان: کووید-19، بخش مراقبت های ویژه، طول مدت بستری، آمار و ارقام، بستری، پیش بینی
|
  • Vahideh Zarea Gavgani * Pages 161-165

    Within the healthcare system, health services have been categorized into different levels to enhance healthcare management. The concept of service leveling involves the provision of services in a sequential and adaptable manner. In the event that a specialized environment's client requires more advanced services that are not available within that facility, the patient is transferred to an associated unit at the same or higher level that offers the required specialized services. This sequence of services within the healthcare system is known as the referral system (1). The healthcare referral system facilitates a strong connection between healthcare tiers and the individual receiving medical care (2,3). Patients can benefit from a second opinion from a specialist, access to more specialized care, and enhanced outcomes through the referral system. Additional benefits include lower overall healthcare expenditures, better use of staff and patient time, and lessened "induced demand" for medical care (1).
    At present, the health system in Iran lacks definitive guidelines pertaining to the dissemination of patient medical information. In the event that a patient requires specialized information regarding their health, to whom or what service should they direct their inquiry? Based on the available evidence, it can be inferred that the primary source of medical information for patients is their physician (4). In the event that the physician is unable to provide comprehensive and satisfactory responses to the patient's inquiries during the medical visit, will they make a referral to another individual or information resource? Is there a specific program in place within medical center libraries to address the information requirements of patients? Would it be possible for a patient or their companion to obtain accurate and evidence-based information by visiting the medical center's library? It is evident that the healthcare system lacks a structured approach for delivering information services to patients and directing them to authorized sources to address their inquiries.
    There have been various approaches and interpretations, such as prescribing information (5) and information therapy (6,7), patient education (8), and information counseling (9), Consumer Health Information (10), that have aimed to improve the accessibility of medical information for patients within the health system. However, none of them are officially recognized as important programs within the current healthcare system of Iran, thus they cannot ensure that vital patient medical information will be communicated at the time of service. It is important for the country's health system to prioritize this issue in order to ensure that patients have access to information.
    Without this prioritization, it may be difficult to guarantee patients' rights to information in the health system (11). Therefore, it is crucial to establish clear rules and regulations to ensure that patients receive necessary information and that the information referral system within the healthcare system is effective. It would be beneficial if clinical guidelines provide clear guidance on the referral system for information, in order to ensure that the patient receives information in a timely and effective manner. During a medical visit, it is important for the doctor to understand the patient's need for information and provide appropriate referrals to reliable and specialized sources. If the library or information department of the hospital, clinic , or treatment center is unable to provide information based on medical evidence, alternative sources should be referred. It may be beneficial to direct the patient's inquiry to a higher authority who can provide the most accurate and comprehensible information. This process is the information referral system within the healthcare system. If clinical guidelines provide clear guidance on the referral system for information, it will ensure that the patient receives information in a timely and effective manner. When healthcare professionals utilize the information referral system to communicate with patients, manage treatment processes, monitor disease improvement, gather feedback from patients, and provide feedback to patients, the implementation and management of the referral system within the healthcare system will be more informed, safer, and promote better health outcomes. It is believed that the implementation of an information referral system could potentially ensure the accurate dissemination of information to patients within the healthcare system. One approach to managing costs and improving patient outcomes is to provide evidence-based information at various stages of care. This can help reduce extra costs (12) and unnecessary hospital readmissions, prevent patient errors (13), and better manage the supply and demand of induced healthcare services. The referral system for information services has the potential to enhance and streamline the management of various types of information centers and libraries catering to diverse segments of society, including doctors, students, researchers, women, patients, and others. It is noteworthy that the system is not limited to patients alone. By implementing the referral system and standardizing information services, health information centers and libraries can be optimized for improved efficiency and effectiveness.
    It would be beneficial to establish regulations for the information referral system within the health system. Highly trained medical professionals, including doctors and health information specialists with advanced degrees in medical librarianship and information science, are well-equipped to address this crucial issue. It may be possible to implement the health information referral system in both online and physical environments without incurring significant expenses. This could be achieved by utilizing the expertise of medical professionals and medical information experts within the health system.

    Keywords: Referral, Consultation, Consumer Health Information, Information Dissemination, Information Services, Information referral, Telemedicine
  • Alireza Heidari *, Sakine Beygom Kazemi, Mohammad Javad Kabir, Zahra Khatirnamani, Mohammad Mehdi Zargaran, Mansoureh Lotfi, Sajad Moeini, Zahra Sherkat Ardebili Pages 166-178
    Background

    Workplace violence in the healthcare system has become an important policymaking issue in recent years and is considered one of the most complex issues for the governmental system. Due to the lack of a similar study in Golestan province, this study was conducted to determine the level of exposure to workplace violence against nurses and the factors related to it.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in hospitals affiliated with Golestan University of Medical Sciences in 2021 Where 293 nurses were included after random stratified sampling. The data collection tool was demographic and occupational variables as well as the workplace violence questionnaire and data analysis was done by descriptive statistics methods and Mann-Whitney, Spearman, Kruskal-Wallis, and Chi-square tests in SPSS-23 software at a significance level of 0.05.

    Results

    The average age of the nurses participating in the study was 33.93 ± 7.16 years and their average work experience was 9.82 ± 6.32 years. Among the subjects, 82.6% were women and the rest were men. The prevalence of workplace violence was 86% in one year. Mental and physical violence with a frequency of 79.5% and 42.7%, respectively, had the highest occurrences. Also, 57.7% did not report any act of violence. In front of these acts of violence, the most reactions were inviting the attacker to calm down (42.3%), discussing the issue with colleagues (23.5%), and not taking any specific action (19.5%). There was a significant relationship between physical violence and gender (P-value=0.024) and department of hospital (P-value=0.003). Sexual violence was also significantly related to department of hospital (P-value=0.046). Also, there was a significant relationship between racial violence and gender (P-value=0.001), department of hospital (P-value=0.028), and work shift (P-value=0.005).

    Conclusion

    According to the results, the prevalence of workplace violence was generally high in one year, but most of the nurses did not report any act of violence. Therefore, medical policymakers and hospital managers should consider improving nurses' communication skills, and security measures, training staff on anger management, and reducing nurses' workload.

    Keywords: Workplace Violence, Hospitals, Nurses
  • Sajad Delavari, Omid Barati, Seyed Reza Najibi, Javad Shahmohamadi, Parnian Nikmanesh, Seyede Maryam Najibi *, Somayeh Delavari Pages 179-192
    Background

    Students and graduates in the field of health management will be future managers of the health field. Improving the skills of health system managers as one of the main pillars of health service organizations is essential to meet the health needs of the community. Therefore, this study aimed to identify and prioritize the key skills required by healthcare management graduates as future managers of the health system.

    Methods

    This study was performed in three steps using the method of content analysis, Delphi, and factor analysis. In the first step, a semi-structured and interactive in-depth interview was used to determine the skills required for managerial jobs in the health system, and the data were analyzed based on the content analysis method. The sample size was 14 health experts. In the second step, a Delphi study was designed to build consensus on skills. The participants scored 44 skills extracted from the interviews through a three-point Likert scale from disagree to agree (from 1 to 3), then the skills were divided into several component groups through factor analysis.

    Results

    In this study, 44 key skills needed by managers and graduated students in the field of health service management were identified in 10 components.

    Conclusion

    Costs and resources allocated to the training of health service management graduated students should be based on the need of the labor market and workspace.

    Keywords: Competencies, Health Service Management, Delphi
  • Ali Mouseli, Rahim Khodayari-Zarnaq, Jalal Arabloo, Shabnam Ghasemani, Zahra Mastaneh, Gisoo Alizadeh * Pages 193-208
    Background

    Tobacco use is the fifth risk factor for non-communicable diseases in Iran. This study aimed to analyze the policies and measures of tobacco control in Iran in the last four decades (1983-2021).

    Methods

    The present study is a retrospective policy analysis that used a case study plan based on the Walt and Gilson triangle policy analysis framework to examine the content of tobacco control policies in Iran. Data were collected using tobacco use policies and legal documents and analyzed using documentary analysis. MAXQDA 11 software was used to categorize and analyze the findings.

    Results

    The policies include setting prices and taxes on tobacco to reduce demand; protecting the public from second-hand smoke; controlling the composition of tobacco products; setting regulations on the disclosure of information about tobacco packaging and labeling; educating the public about the dangers of tobacco use; advertising, promotion, and financial support of tobacco; setting measures to encourage smoking cessation and reduce the demand and dependence on tobacco; banning illegal tobacco product trading; banning youngsters from tobacco trading; financially supporting the practical alternatives such as economic activities and research; setting monitoring and evaluation systems; and enhancing the exchange of information.

    Conclusion

    Strengthening the government's tobacco control capacity and formulating a clear and coherent national tobacco control strategy and roadmap, including a mechanism for practical cross-sectoral cooperation between different actors, can reduce conflicts of interest between the actors involved and determine the country's current and future tobacco control policies.

    Keywords: Tobacco Control, Health Policy, Health Policy Analysis
  • Touraj Hashemi Nosrat Abad, ‪Majid Mahmoud Alilou, Zahra Yousefi Kalekhaneh * Pages 209-221
    Background

    Illness Anxiety Disorder (IAD) is one of the most common psychiatric disorders. Despite the high prevalence of this disorder, there are few studies and many unknown issues about it. Therefore, this study aimed to investigate the role of childhood traumatic experiences, attachment styles, and metacognitive beliefs in predicting the symptoms of IAD.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive study, 395 students (71 male, 324 female) of the University of Tabriz with associate, bachelor, master, and Ph.D. degrees were selected through the available sampling method. The questionnaires used in this research included the Whiteley Index to measure illness anxiety, the metacognitive beliefs questionnaire (MCQ-30), the checklist of traumatic life experiences to evaluate childhood traumatic experiences, and the experiences in close relationships- a revised form to evaluate attachment styles. Participants completed the questionnaires after obtaining the necessary permits and checking the inclusion and exclusion criteria.

    Results

    The average age of men was 27.2 ± 8.54 and women 25.24 ± 6.84. Pearson Correlation coefficients showed that traumatic childhood experiences 0.289 (p<0.01), anxious attachment 0.402 (p<0.01), and metacognitive beliefs 0.418 (p<0.01) have significant positive correlations with illness anxiety. Also, based on the results of simultaneous multiple regression analysis, research variables predicted 29% of the changes in symptoms of IAD significantly. Furthermore, childhood traumatic experiences, anxious attachment, and metacognitive beliefs with Beta coefficients of 0.22, 0.18, and 0.27 can significantly predict the changes related to IAD symptoms.

    Conclusion

    Different interpersonal and metacognitive factors can play a role in IAD symptoms, but various studies such as causality and experimental studies are needed to investigate the role of different factors in IAD symptoms.

    Keywords: Adverse Childhood Experiences, Attachment Styles, Metacognitive Beliefs, Hypochondoriasis
  • Mehdi Hoseinnezhad, Naser Hamidi *, Javad Mehrabi Pages 222-237
    Background

    This research aimed to optimize the technology policy and reduce the costs of technology growth centers at medical sciences universities. Identifying the effective factors in the expansion of technology units facilitates the development and advancement of innovative entrepreneurs through incubators.

    Methods

    The current qualitative research analyzes data collected through structured interviews with 31 individuals from growth centers, administrators of units located in growth centers, and health entrepreneurship experts. In three stages of categorization, the main and sub-categories have been identified. The relationships between the research components were determined using the interpretive structural modeling (ISM) technique.

    Results

    Based on the results of the ISM, "modeling of technology units for health technology incubators in poor areas" we identified 213 codes of verbal propositions, 25 components and 8 categories which was classified into three levels. The first level is the growth of technological units; the second level includes the infrastructure and planned growth; and the third level includes the indicators of external infrastructure, internal infrastructure, acceptance plan, growth plan, and exit plan.

    Conclusion

    This study determined the framework and relationships between variables that influence the growth of technology units in health technology development centers at universities in disadvantaged areas. This is the first study to incorporate the internal infrastructure as an independent variable, indicating the effect of compensating for regional infrastructure weaknesses.

    Keywords: Entrepreneurship, Techtechnology Incubatorn, Technology Units, Growth Model (incubation)
  • Faezeh Bashiri, Mahdi Amraei, Farzad Faraji-Khiavi * Pages 238-246
    Background

    Cancers are showing a rising trend in developing countries. In Iran, cancer is the third leading cause of death after cardiovascular diseases and accidents. The cost of cancer diagnosis and treatment places heavy financial burden on health systems, requiring accurate financial assessments and evaluations. Therefore, this study aimed to determine the direct medical expenses of cancer patients undergoing surgery in Ahvaz, Iran, teaching hospitals.

    Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was conducted in 2021. The research population included cancer patients undergoing surgery in Ahvaz teaching hospitals. Data collection was done using clinical records of the hospital. Quantitative statistical indicators such as frequency, mean, standard deviation, and tables were used for data analysis. In addition, analytical statistical indicators such as independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation coefficient, and regression were used with SPSS22 software.

    Results

    The overall mean costs for cancer surgery were calculated at 77,994,903 (SD= 111,224,332) Iranian Rials (IRR). The most expensive cancer surgery was colorectal cancer with an average of 193,558,434 (SD= 266,162,757) IRR, and the lowest cost was pancreatic cancer surgery with an average of 29,284,226 (SD= 23,057,425) IRR. There was a significant positive relationship between the type of cancer (p= 0.000) and the length of hospital stay (p= 0.041) and the cost of hospitalized patients.

    Conclusion

    The economic costs of treating all types of cancer are very high. Any therapeutic and administrative measure that can reduce the cost of cancer treatment or the duration of treatment will contribute significantly to reducing patients' sufferings, improving their quality of life, and reducing the imposed costs.

    Keywords: Health Care Costs, Costs, Cost Analysis, Direct Service Costs, Neoplasms, General Surgery
  • Zahra Fathifar, Fatemeh Qorbanzadeh, Zahra Saeedi, Reza Ferdousi * Pages 247-259

    Mobile applications have been proposed as a helpful tool to provide health-related information to people, and this is more important in pregnancy-related mobile applications. This review study aimed to investigate the features of Persian and English mobile apps for self-care in pregnancy.This descriptive cross-sectional study was done on all Persian and English mobile applications related to pregnancy in 2022. A search was conducted on Iranian digital app market (Bazaar) and "Google Play", using the following keywords: "pregnancy", "pregnant women", "obstetrics", and their Persian translations. For each app, the extracted information included name, user satisfaction rate, and the features and provided information by mobile app.The total number of retrieved applications was 416 apps. After removing the duplicates and applying the inclusion criteria, 63 applications were selected for features extraction. Reviewing the features and information provided by the applications showed that the most frequent categories of information included the following items: childbirth and pregnancy (including timing contractions, fetal movement, symptoms of pregnancy and predicting delivery time), restrictions and limitations (including behavioral limits, sexual restrictions, smoking and alcohol, cosmetics and pregnancy and drug use during pregnancy), and monitoring and control tools (BMI Calculator, managing weight gain during pregnancy, control of blood pressure).Paying attention to pregnant women and meeting their information needs could lead to healthier generation. A wide range of mobile applications related to pregnancy are available with many capabilities. Considering pregnant women’s need for information and using these apps in self-care, it seems essential to develop and design a series of high-quality apps matching pregnant women's needs.

    Keywords: Applications, Smartphones, Mobile Health, Pregnancy, Pregnant Women, Self-care
  • Sepehr Metanat, Fatemeh Kazemi, Shabnam Afraz, Mahdiyeh Heydari * Pages 260-274

    A health crisis can disrupt primary health care where telemedicine technology can facilitate the delivery of healthcare services. This study aimed to identify telemedicine applications in primary health care during a crisis.This research was conducted by scoping review method. All studies had been systematically searched through "Web of Science", "Embase", "PubMed", "MEDLINE", "SID", and "Magiran" databases with appropriate keywords in three groups: "telemedicine", "primary health care" and "health crises". Among 2949 screened studies, 76 were included in this research. Finally, the studies were analyzed using the framework analysis method in MAXQDA software. A total of 47 applications were found for telemedicine in primary health care in critical situations, which were classified into 6 areas including teleconsultation, e-learning, remote monitoring, source of medical information, decision support, and patient self-management. The most common medical applications were remote visits, patient consultation, patient education at home, provider screening, self-management of COVID-19 disease, and psychological and social support for patients. Telemedicine technology enables the control and management of crises that arise in health and treatment fields. By improving access, promoting interaction between specialists in urban and rural areas, reducing costs, and reducing mortality and disability, telemedicine provides socioeconomic benefits to patients, providers, and the health care system.

    Keywords: Crisis, Primary Health Care, Telemedicine
  • Ibrahim Abdollahpour *, Yahya Salimi, Golnaz Vaseghi Pages 275-287
    Background

    The available evidence has made the long-term accompaniment of COVID-19 and its other variants with human life predictable. Different studies have proposed different and, in some cases, contradictory findings as factors determining the duration of hospitalization of patients with COVID-19. The present study aimed to identify the factors related to the duration of ICU length in patients with COVID-19.

    Methods

    The present study retrospectively analyzed the data related to patients aged 1 to 97 years with COVID-19 registered in Isfahan's COVID-19 registration system. The data of those patients with COVID-19 who were alive at the time of discharge (n=453) were analyzed in the present study. Information related to laboratory findings, clinical data, and co-morbidities were collected. T-test, correlation, and analysis of variance tests were used in crude analysis. The linear regression model was used to determine the factors related to the ICU length and their importance.

    Results

    The mean (SD) of intensive care unit days was 0.64 (2.39). Higher than normal values of INR, hemoglobin, and creatinine increased the average length of stay in ICU by 2.45 (p=0.001), 3.82 (p <0.001), and 0.72 (p <0.001) days, respectively. Among underlying co-morbidities, the presence of other respiratory diseases significantly increased the average length of stay in the ICU by 1.5 days (p=0.024). Standardized regression coefficients also showed that higher-than-normal hemoglobin and increased WBC values were the most important variables predicting ICU hospitalization length.

    Conclusion

    The higher-than-normal values of hemoglobin and increased WBC values are the most important predictors of the length of hospitalization in the ICU. The findings of the present study can be helpful in the decision-making of specialists to reduce the duration of hospitalization in the ICU and to help diagnose more critical cases.

    Keywords: COVID-19, Intensive Care Units, Length of Stay, Statistics, Numerical Data, Hospitalization, Forecasting